Skip to main content

Styckare - med inslag av chark

Vill du lära dig färdigheter i att arbeta med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder inom styckning och chark? Då är denna praktiska yrkesutbildning för dig.

Du arbetar med hantverksmässig styckning och förädling samt kunskaper om måltiden som helhet.

Som styckare har du bred kunskap om arbetsmiljö där du planerar, genomför och utvärderar arbetsprocesser. Du har goda kunskaper om service och bemötande samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt.

Studiestart och ansökan

Start: 12 januari 2026

Ansök: 13 oktober - 9 november 2025

Framtid

Framtida jobbmöjligheter för styckare och charkuterist ser stabila ut, särskilt inom livsmedelsindustrin och specialiserade gårdsbutiker. Efterfrågan på högkvalitativa köttprodukter och lokalproducerade varor fortsätter att växa, vilket gynnar yrkesgrupper med specialiserade kunskaper som styckare och charuterister. Dessutom kan efterfrågan på ekologiska och specialproducerade produkter öppna upp nya marknader.

Du kan läsa mer om yrket på Arbetsförmedlingens webbsida Arbetsförmedlingen - Slaktare och styckare

Utbildningstyp

Komvux yrkesutbildning

Studielängd

40 veckor

Studietakt

Heltid

Studieort

Falkenberg och på arbetsplats i Halland

Studieform

 Klass

Poäng

1100 poäng*

*med reservation för förändringar

Om utbildningen

Yrkesutbildningen är utformad för att ge praktisk erfarenhet och yrkeskunskap direkt i en verklig arbetsmiljö. Därför genomförs 70 % av utbildningen på arbetsplatser i Halland. De resterande 30 % av utbildningen sker i klassrum eller via distansundervisning. Du får lära dig den teoretiska grunden, inklusive hygienregler, säkerhetsföreskrifter, köttkunskap och ekonomiska aspekter av yrket.

Du får en praktisk träning i styckning och charkuteriarbete vilket inkluderar hantering av kött, beredning av charkuteriprodukter och kvalitetskontroll. Styckare kan vara ett fysiskt krävande arbete där arbetstempot bitvis kan vara högt.

Du tilldelas en handledare på arbetsplatsen som ansvarar för att vägleda och stödja dig genom hela utbildningen. Handledaren övervakar ditt arbete, ger feedback och säkerställer att du lär dig de praktiska färdigheter som krävs i yrket.

Det kan vara bra om du har tillgång till egen bil då lärlingsplatsen inte kan garanteras ligga på gångavstånd eller nära en busshållplats.

Yrkesutbildningen Styckare - med inslag av chark är på heltid under 1 års tid med uppehåll under sommaren 2026. Eventuellt kan det vara möjligt med sommarjobb när det är studieuppehåll.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Kostnader

Kostnader för läromedel och skyddsutrustning kan tillkomma. Kostnad för eventuella resor med buss eller egen bil till lärlingsplatsen kan tillkomma.

Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Utbildningsplan

ÄMNE ÄMNESKOD POÄNG
Charkuteri nivå 1 CHAK1000X 100
Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 LIVM1000X 100
Måltid och bransch nivå 1 MALT1000X 200
Styckning nivå 1 STYK1000X 100
Styckning nivå 2 STYK2000X 200
Styckning nivå 3 STYK3000X 200
Styckning nivå 4 STYK4000X 200
Totalt antal poäng   1100*

*Med reservation för ändringar.

Du är garanterad APL på minst 15 % av den totala utbildningstiden.

Gymnasieexamen

Saknar du gymnasieexamen sedan tidigare? Kontakta våra studie- och yrkesvägledare för individuell planering/information.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.