Skip to main content

För dig som läser på flex

Här finns information för dig som läser på flex vid Vuxenutbildningen Falkenberg.

Vad är flexstudier?

Att läsa på flex innebär att du behöver studera mer på egen hand och därmed ta ett större eget ansvar för dina studier. Det påminner till stor del om hur det är att studera vid högskolan.

Dina studier bedriver du på egen hand och ser till att du är färdig med kursen i tid. För att hjälpa dig med detta har din lärare lagt ut en tidsplan. Om du följer denna kommer du att vara färdig i god tid före kursslut eller slutprov om du har ett sådant i kursen. 

Eget ansvar att studera

Dina studier bedriver du på egen hand och du har ett eget ansvar att du är färdig med kursen i tid. För att hjälpa dig med detta har din lärare lagt ut en tidsplan. Om du följer denna kommer du att vara färdig i god tid före kursslut eller slutprov om du har ett sådant i kursen. 

En 100 poängskurs på 20 veckor motsvarar en kvartstid, dvs du förväntas lägga 10 timmar per vecka i snitt på dina studier. Detta är ett riktvärde, du kan naturligtvis kanske behöva mer eller mindre beroende på tidigare kunskaper och målet med dina studier.

Det är viktigt att komma igång direkt med dina studier, dels för att du inte ska halka efter men också för att du inte ska riskera att din kurs avbryts (se Aktivitet/närvaro nedan). Det är lätt att tänka att jag börjar imorgon med studierna. Det leder tyvärr ofta till att när man väl kommer igång inser man att man inte kommer att hinna färdigt i tid och då hoppar man av kursen.

Flexibelt

Fördelen med flexstudier är att det är du som bestämmer när du vill studera. Därför kan du passa in dina studier när din övriga livssituation ger dig möjlighet. Dock gäller att du måste vara beredd att delta i obligatoriska moment på skolan, se nedan.

Du kan själv välja hur mycket av det stöd som erbjuds du behöver och vill ha. Du kan välja att bara delta i de obligatoriska moment/aktiviteter som din kurs innehåller, du kan välja att delta i alla tillfällen då kursen har en  aktivitet i skolan och allting däremellan. 

Antalet tillfällen som är obligatoriska varierar från kurs till kurs. Se även här avsnittet obligatoriska moment i skolan nedan.

Obligatoriska moment i skolan

I de flesta kurser finns det obligatoriska moment på skolan. Det kan vara prov, laborationer, tal och hörövningar eller likande som behövs för att din lärare skall kunna ge dig ett rättvist betyg.

Vi försöker att ha alternativa tider för dessa men du måste se till att du kan delta vid något eller tillräckligt många tillfällen beroende på vad kursen kräver. Finns det bara ett tillfälle så måste du vara med vid detta för att kunna få  godkänt i kursen. Detta gäller speciellt kurser som har nationella prov eller slutprov.  

Vi försöker dock hålla de obligatoriska tillfällena till ett minimum. Om det passar och vi kan försöker vi ordna så att dessa obligatoriska moment kan göras uppkopplat via Google Meet eller liknande. Dock kan din lärare kräva att vissa moment görs på plats i skolan. 

För att se vad som gäller på de olika kurserna se detta dokument: Moment kursvis 

Obligatoriska uppgifter

I de flesta kurserna kommer det att finnas obligatoriska uppgifter. Dessa är verkligen obligatoriska och måste vara inlämnade före kursslut för att du skall få godkänt i kursen. Du gör dem själv när det passar dig men de skall göras. Din lärare kan också sätta en hård deadline på en uppgift. Då gäller det att uppgiften måste lämnas in i tid.

För att se vad som gäller på de olika kurserna se detta dokument: Moment kursvis 

Stöd under dina studier

I din kurs kommer det att finnas tillfällen när du kan få hjälp. Dessa handledningstillfällen kan se lite olika ut i olika kurser. Vissa lärare har öppna tillfällen då du kan komma och få hjälp. Andra lärare vill att du anmäler i förväg att du vill ha hjälp. Det framgår i din kurs vad som gäller.

Det finns också tillfällen när läraren har genomgång av materialet i kursen. 

Båda dessa typer av tillfällen är frivilliga, om inte annat uttrycks, men rekommenderas som ett stöd och hjälp i dina studier.

Om du behöver mer stöd än vad din lärare kan erbjuda finns det en specialpedagog på skolan som kan hjälpa dig med dina studier.

För att se vad som gäller på de olika kurserna se detta dokument: Moment kursvis 

Aktivitet och närvaro

Du visar närvaro i din kurs genom att visa aktivitet, framförallt genom lämna in dina uppgifter. Om du inte lämnar in dem i utsatt tid kan det räknas som inaktivitet och du skrivs ut från kursen. Du kan också visa aktivitet genom att delta på aktiviteter i skolan. 

Om du inte visar aktivitet första veckan i kursen kommer du också att skrivas ut. De flesta kurser har någon inledande uppgift som skall vara inlämnad första veckan. Gör den/dem!

Om du inte visar aktivitet på tre veckor kommer du också att skrivas ut från kursen.