Skip to main content

Bagare/Konditor

Vill du arbeta som bagare eller konditor och baka goda bröd eller bakverk - samtidigt som du arbetar med det kreativa och estetiska? Då är denna praktiska yrkesutbildning för dig. Båda är kreativa yrken där känsla för smak, färg och form är viktig. I grunden ligger kunskapen om råvarorna som används. Arbetet kan ske både med hjälp av maskiner och för hand. Det är bra att vara kreativ, men samtidigt stresstålig och ha god förmåga att organisera sitt arbete.

Som bagare/konditor blir du efterfrågad på arbetsmarknaden och efter avslutad utbildning finns goda möjligheter till arbete.

Studiestart och ansökan

Nästa start är inte fastställd.

Studieort

Falkenberg

Studieform

Yrkesutbildning

Studietid

60 veckor på heltid

Om utbildningen

Utbildningen ger dig grundläggande kunskap inom yrket. Du får kunskap om hur man komponerar olika smaksättningar inom bakverk men också hur vissa efterrätter kan harmonisera med menyn. Du får också lära dig hur man handskas med råvaror på bästa sätt, att förstå jästider och mjöl. Efter avslutad utbildning hos vuxenutbildningen får du betyg i kurserna samt diplom som bevis på dina yrkeskunskaper.

Under utbildningen blandas teori med praktiska moment. Du får lära dig allt från grunder och fördjupning i bakkonst till säker maskin- och verktygshantering. Du får lära dig råvaruhantering och hur du på bästa sätt skapar smakfulla bakverk. Eftersom du kommer ut på en arbetsplats under utbildningen får du de där extra kunskaperna om branschen som gör dig extra attraktiv på arbetsmarknaden.

Några av kurserna inom utbildningen kommer du att läsa tillsammans med andra vuxenelever inom bageri. Andra kurser genomförs tillsammans med ungdomsgymnasiets elever. I utbildningen ingår Arbetsplatsförlagt lärande (APL) på totalt 8 veckor fördelat på två perioder à fyra veckor.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Datorvana och tillgång till egen dator/datorplatta är att föredra. Förkunskaper är inget krav.

Kursplan

Kursplanering

Bagare/Konditor

Kurs

Kurskod

Poäng

Hygien

HYGHYG0

100

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

MÅTBRC0

100

Bageri 1

BAGBAG01

100

Konditori 1

BAGKON01

100

Service och bemötande 1

SEVSEV01

100

Konditori 2

BAGKON02

200

Bageri 2

BAGBAG02

200

Choklad och konfektyr

BAGCHO0

100

Bageri 3

BAGBAG03

100

Konditori 3

BAGKON03

100

Livsmedels- och näringskunskap 1

LIVLIV01

100

Konditori 4

BAGKON04

100

Kostnader

I utbildningen krävs skyddskläder/utrustning som du betalar själv. Detta kostar mellan 1500 och 2000 kr beroende på dina val av kläder. Även kostnader för kurslitteratur tillkommer och en del litteratur får du låna. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Litteraturlistan får du den första dagen av utbildningen.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Framtid

En ökad medvetenhet hos konsumenter idag om maten man äter, kräver en utbildning som handlar om att kunna producera och sälja varan och ge den service och det bemötande som kunden förväntar sig. Det handlar också om att komponera smaksättningar för en ny generation konsumenter som vill ha ut mer, som vill ha en upplevelse i samband med mat, en generation som följer hälsotrender och är intresserad av livsmedelskedjans alla led, från jord till bord. I Falkenberg har vi fantastiska traditioner inom bageri/konditori, traditioner som vi förvaltar i vår utbildning. Det är med andra ord stimulerande att arbeta som bagare. Det finns goda möjligheter till arbete.

Läs mer om Bagare/Konditor på Arbetsförmedlingens hemsida.

Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare

Om du känner dig osäker på vad du vill studera, har frågor om våra utbildningar eller dina möjligheter att bli antagen till en utbildning är du varmt välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare. 

Kontakta studie- och yrkesvägledare