Skip to main content

Betongarbetare

Vill du arbeta som betongarbetare och arbeta med armering, gjutning och konstruktion av olika byggnationer? Då är denna praktiska yrkesutbildning för dig. Som betongarbetare arbetar du med att armera i formkonstruktioner innan gjutning vid nybyggnationer. Du arbetar även med reparation, slipning och spackling av olika betongytor, samt förbereder inför plattsättarens arbete genom att exempelvis luta golv mot brunn i badrum.

Som betongarbetare blir du efterfrågad i den växande byggbranschen och efter avslutad utbildning finns goda möjligheter till arbete.

Studiestart och ansökan

Start: 28 oktober 2024

Ansök: 2 september - 29 september 2024

Start: 6 januari 2025

Ansök: 14 oktober - 17 november 2024

Start: 17 mars 2025

Ansök: 20 januari - 16 februari 2025

Studieort

Halmstad

Studieform

Yrkesutbildning eller kombinationsutbildning

Studietid

Minst 51 veckor på heltid

Om utbildningen

Yrkesutbildningen kombinerar teori med praktik och riktar sig till dig som är över 20 år. I utbildningen ingår kurser inom Husbyggnad och inriktningskurser mot yrket. Där får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom till exempel murning och snickeri/träarbete. Därefter läser du kurser inom betong.

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena.

Betongarbetare som kombinationsutbildning

Om du läser utbildningen som en kombinationsutbildning tillkommer kurser i svenska eller svenska som andraspråk. Utbildningen blir då längre. Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en studieplan.

På sidan Kombinationsutbildning kan du läsa mer om dessa utbildningar.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Om du saknar behörighet kan utbildningen även läsas som en kombinationsutbildning. Du läser då svenska eller svenska som andraspråk samtidigt som du läser din yrkesutbildning. Du förväntas delta på lektioner i skolan varje vecka.

Kursplan

Kursplanering

Betongarbetare

Kursnamn

Kurskod

Poäng

Bygg- och anläggning 1

BYGBYG01

200 p

Bygg- och anläggning 2

BYGBYG02

200 p

Husbyggnadsprocessen

HUSHUB0

200 p

Husbyggnad 1

HUSHUS01

100 p

Husbyggnad 2

HUSHUS02

200 p

Husbyggnad 3 - ombyggnad

HUSHUS03

200 p

Betong 1 - lågform och platta på mark

BETBET01

100 p

Betong 2 - väggar och pelare

BETBET02

100 p

Betong 3 - bärlag

BETBET03

100 p

Betong 4 - golv

BETBET04

100 p

Gymnasieexamen

Om du vill studera mot en gymnasieexamen behöver du även läsa kursen Komvuxarbete för yrkesområdet bygg och anläggning (kurskod KVARBA). Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en studieplan.

Kostnader

Kostnader för kurslitteratur/arbetskläder tillkommer på ca. 1000 kr. Resor till och från skolan bekostar du själv. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Framtid

Betongarbetare tillverkar grunden till hus, vägar och anläggningar. I arbetet ingår att bygga form, armera, gjuta och efterbehandla betongkonstruktioner. Det kan vara husgrunder, golv, väggar, pelare och broar. Betongarbetare monterar också prefabricerade betongelement som levereras till byggarbetsplatsen från en fabrik, vilket blir allt vanligare i dagens byggande. Det finns goda möjligheter till arbete och det vanligaste är att betongarbetare är anställad på bygg- och anläggningsföretag.

Läs mer om Betongarbetare på Arbetsförmedlingens hemsida.

Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare

Om du känner dig osäker på vad du vill studera, har frågor om våra utbildningar eller dina möjligheter att bli antagen till en utbildning är du varmt välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare. 

Kontakta studie- och yrkesvägledare