Skip to main content

Bilskadereparatör

Vill du arbeta som bilskadereparatör och återställa formen och strukturen på skadade bilar? Då är denna praktiska yrkesutbildning för dig. Du använder olika typer av specialverktyg och databaser. Det är ett hantverksyrke som kräver känsla för form, teknik, mekanik och många olika material.

Som bilskadereparatör blir du efterfrågad i fordonsbranschen och efter avslutad utbildning finns goda möjligheter till arbete.

Studiestart och ansökan

Start: 6 januari 2025

Ansök: 14 oktober - 17 november 2024

Start: 17 mars 2025

Ansök: 20 januari - 16 februari 2025

Studieort

Varberg

Studieform

Yrkesutbildning

Studietid

52 veckor på heltid

Om utbildningen

Yrkesutbildningen kombinerar teori med praktik och riktar sig till dig som är över 20 år. Inom utbildningen ingår kurser såsom Fordonsteknik introduktion, Riktningsteknik introduktion där du till exempel kommer lära dig att utföra service, byta bromsar och få fördjupad kunskap om bilens huvudkomponenter. Du får lära dig metoder för att rikta plåtskador på bilen, demontering och montering av bilens olika delar.

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena.

Vid studier till bilskadereparatör krävs det att du genomgår en läkarundersökning som ger ett tjänstbarhetsintyg som krävs för att kunna arbeta med produkter som innehåller allergiframkallande ämnen. 

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Kursplan

Kursplanering

Bilskadereparatör

Kursnamn

Kurskod

Poäng

Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden

FORFOD0

200 p

Basteknik

SEOPEB0

100 p

Riktningsteknik - introduktion

KARRIT0

200 p

Lackeringsteknik - introduktion

LACLAE0

200 p

Karosserikonstruktioner och inredning

KARKAR0

200 p

Riktbänksystem

KARRIK0

200 p

Skadebesiktning och produktionsflöde

KARSKA0

100 p

Skarvnings- och sammanfogningsteknik

KARSKR0

300 p

Gymnasieexamen

Om du vill studera mot en gymnasieexamen behöver du även läsa kursen Komvuxarbete för yrkesområdet fordon och transport (kurskod KVARFT). Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en studieplan.

Kostnader

Kostnader för kurslitteratur/arbetskläder tillkommer på ca. 1000 kr. Resor till och från skolan bekostar du själv. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Framtid

Ingen skada är den andra lik, men återkommande arbetsmoment handlar om att rikta, mäta, bearbeta och byta ut bilens olika delar. Du lagar många olika typer av skador, till exempel rost på stommen, ett skevt chassi eller repor på karossen. Det finns goda möjligheter till arbete för bilskadereparatörer.

Läs mer om Bilskadereparatörer på Arbetsförmedlingens hemsida.

Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare

Om du känner dig osäker på vad du vill studera, har frågor om våra utbildningar eller dina möjligheter att bli antagen till en utbildning är du varmt välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare. 

Kontakta studie- och yrkesvägledare