Skip to main content

Fastighetsskötare

Vill du arbeta som fastighetsskötare och arbeta med både inre och yttre skötsel? Då är denna praktiska yrkesutbildning för dig. Som Fastighetsskötare har du ett helhetsansvar för fastigheten och ser till att värme, ventilation och andra tekniska system fungerar och att hyresgästerna får en bra service. Du har mycket kontakter med människor i ditt jobb.

Du blir efterfrågad på arbetsmarknaden och efter avslutad utbildning finns goda möjligheter till arbete.

Studiestart och ansökan

Start: 28 oktober 2024

Ansök: 2 september - 29 september 2024

Start: 6 januari 2025

Ansök: 14 oktober - 17 november 2024

Start: 17 mars 2025

Ansök: 20 januari - 16 februari 2025

Studieort

Halmstad

Studieform

Yrkesutbildning eller kombinationsutbildning

Studietid

Minst 44 veckor på heltid

Om utbildningen

Yrkesutbildningen kombinerar teori med praktik och riktar sig till dig som är över 20 år. Inom utbildningen kommer du få grundläggande kunskaper inom VVS, el, samt ekonomi och förvaltning/juridik. Du kommer att få mer allmänna kunskaper inom drift och underhåll/reparation av fastigheter. Det ingår även kurser inom skötsel av yttre miljö.

Under utbildningen får du läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena.

Fastighetsskötare som kombinationsutbildning

Om du läser utbildningen som en kombinationsutbildning tillkommer kurser i svenska eller svenska som andraspråk. Utbildningen blir då längre. Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en studieplan.

På sidan Kombinationsutbildning kan du läsa mer om dessa utbildningar.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Om du saknar behörighet kan utbildningen även läsas som en kombinationsutbildning. Du läser då svenska eller svenska som andraspråk samtidigt som du läser din yrkesutbildning. Du förväntas delta på lektioner i skolan varje vecka.

För utbildning till Fastighetsskötare krävs utdrag från belastningsregister. Det får inte finnas någon tidigare dom. Detta är en förutsättning för att kunna bli anställningsbar efter utbildningen.

Kursplan

Vilken inriktning du valt bestämmer vilka kurser du ska läsa.

Kursplanering

Fastighet, bas

Kursnamn

Kurskod

Poäng

Fastighetsförvaltning

FAFFAS0

100 p

Elkraftteknik

ELRELF0

100 p

Systemuppbyggnad

SYSSYT0

100 p

Praktisk ellära

ELLPRA0

100 p

Verktygs- och materialhantering

VEKVEK0

100 p

Fastighetsskötare, påbyggnad

Kursnamn

Kurskod

Poäng

Värmelära

SYSVÄM0

100

Luftbehandling

VETLUF0

100

Entreprenörskap

ENTENR0

100

Fastighetsservice - byggnader

FASFAS0

100

Yttre miljö - maskiner och verktyg

YTTYTR0

100

Fastighetskommunikation

FAFFAT0

100

Fastighetsservice - VVS

FASFAE0

100

Yttre miljö - anläggningar

YTTYTT0

100

Gymnasieexamen

Om du vill studera mot en gymnasieexamen behöver du även läsa kursen Komvuxarbete för yrkesområdet VVS och fastighet (kurskod KVARVF). Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en studieplan.

Kostnader

Kostnader för kurslitteratur/arbetskläder tillkommer på ca. 1000 kr. Resor till och från skolan bekostar du själv. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Framtid

Fastighetsskötare ansvarar för den inre och yttre skötseln av fastigheten. Arbetsuppgifterna kan variera beroende på var man är anställd. Hos små fastighetsbolag är det vanligt att en och samma person har arbetsuppgifter inom ett bredare område, medan det inom ett större företag är vanligare att man är specialiserad i en yrkesroll.

Läs mer om Fastighetsskötare på Arbetsförmedlingens hemsida.

Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare

Om du känner dig osäker på vad du vill studera, har frågor om våra utbildningar eller dina möjligheter att bli antagen till en utbildning är du varmt välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare. 

Kontakta studie- och yrkesvägledare