Skip to main content

Industrielektriker

Vill du arbeta som industrielektriker och arbeta med både hög- och lågspänning då du underhåller och reparerar maskiner och automatiska anläggningar? Då är denna praktiska yrkesutbildning för dig. Du jobbar även med installation och injustering av maskiner och automatiska anläggningar, samt installation och reparation av annan elektrisk utrustning. Du kan arbeta ensam eller vid större uppdrag tillsammans med andra i arbetslag.

Som industrielektriker blir du efterfrågad på arbetsmarknaden och efter avslutad utbildning finns goda möjligheter till arbete.

Studiestart och ansökan

Start: 28 oktober 2024

Ansök: 2 september - 29 september 2024

Start: 6 januari 2025

Ansök: 14 oktober - 17 november 2024

Start: 17 mars 2025

Ansök: 20 januari - 16 februari 2025

Studieort

Halmstad och Varberg

Studieform

Yrkesutbildning

Studietid

51 veckor på heltid

Om utbildningen

Yrkesutbildningen kombinerar teori med praktik och riktar sig till dig som är över 20 år. Du läser bland annat elinstallation, industriautomation, samt avhjälpande och förebyggande underhåll. Utbildningen är framtagen med bland annat Carlsberg.

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Kursplan

Kursplanering

Industrielektriker

Kursnamn

Kurskod

Poäng

Praktisk ellära

ELLPRA0

100 p

Elkraftteknik

ELRELF0

100 p

Elektromekanik

ELRELK0

100 p

Avhjälpande underhåll 1

DRIAVH01

100 p

Elinstallationer

INSELI0

200 p

Kommunikationsnät 1

INSKOM01

100 p

Allmän automationsteknik

AUOALL0

100 p

Elmotorstyrning

INSELS0

100 p

Mekatronik 1

MEKMEK01

100 p

Mät- och styrteknik

MÄTMÄO0

100 p

Programmerbara styrsystem

MÄTPRR0

100 p

Mät- och reglerteknik

MÄTMÄT0

100 p

Underhåll - driftsäkerhet

DRIUND0

100 p

Komvuxarbete

KVAREE

100 p

Tänk på att du kan behöva läsa Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1a för att kunna få vissa elcertifikat som branschen kräver. Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en studieplan.

Kostnader

Kostnader för kurslitteratur/arbetskläder tillkommer på ca. 1000 kr. Resor till och från skolan bekostar du själv. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Framtid

Som industrielektriker installerar och monterar du elektrisk utrustning. Du underhåller och reparerar även olika el- och automatikutrustningar. Som industrielektriker arbetar du ofta med större elutrustning på industrier och i maskinparker. Du har kunskap om programmerbara styrsystem, men kan även arbeta hantverksmässigt.

Du kan arbeta på en industris elavdelning eller i en elinstallationsfirma som gör arbeten åt industrin. Många är också anställda av bemanningsföretag. Jour och beredskap kan ingå i arbetet. Det finns stora möjligheter till arbete.

Läs mer om Industrielektriker på Arbetsförmedlingens hemsida.

Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare

Om du känner dig osäker på vad du vill studera, har frågor om våra utbildningar eller dina möjligheter att bli antagen till en utbildning är du varmt välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare. 

Kontakta studie- och yrkesvägledare