Skip to main content

Installationselektriker

Vill du arbeta som installationselektriker och arbeta med att dra ledningar i nya bostäder, kontor, köpcentra och liknande? Då är denna praktiska yrkesutbildning för dig. Du kan också arbeta med ombyggnation och renoveringar av befintliga hus. Det är ett rörligt och varierande arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen. Arbetet kan vara tungt, till exempel när man ska montera in kablar och elcentraler.  Du arbetar både utomhus och inomhus. Säkerheten är viktig och kräver att du som installationselektriker är noggrann. Du arbetar i regel i ett arbetslag.

Som installationselektriker blir du efterfrågad på arbetsmarknaden och efter avslutad utbildning finns goda möjligheter till arbete.

Studiestart och ansökan

Start: 25 augusti 2025

Ansök: 21 april - 18 maj 2025

Start: 3 november 2025

Ansök: 8 september - 28 september 2025

Start: 12 januari 2026

Ansök: 13 oktober - 9 november 2025

Start: 23 mars 2026

Ansök: 19 januari - 15 februari 2026

Start: 1 juni 2026

Ansök: 6 april - 19 april 2026

Ansökan är stängd

Utbildningstyp

Komvux yrkesutbildning

Studielängd

Minst 51 veckor

Studietakt

Heltid

Studieort

Halmstad

Studieform

 Klass

Poäng

Mer information kommer

Om utbildningen

Yrkesutbildningen kombinerar teori med praktik och riktar sig till dig som är över 20 år. Exempel på ämnen som du läser är elinstallation, motorstyrning och belysningsteknik. Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

För att få certifikat efter din tid som lärling på ett företag kräver branschen även att du ska ha godkänt betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1, Matematik 1a, Engelska 5 – eller motsvarande. Detta har du även möjlighet att läsa in i efterhand. Det krävs även ett godkänt Gymnasiearbete.

Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Kursplan

Kursplanering

Installationselektriker
KURSPLANEN INFÖR KOMMANDE UTBILDNINGSSTARTER HÅLLER PÅ ATT SES ÖVER. VI KOMMER UPPDATERA KURSPLANEN SÅ FORT VI HAR FÅTT MER INFORMATION OM HUR UTBILDNINGEN SER UT.  

 

Efter utbildningen behöver du arbeta ca 1 år som lärling med lärlingslön. Tänk på att du kan behöva läsa Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1a för att kunna få vissa elcertifikat som branschen kräver.

Kostnader

Kostnader för kurslitteratur/arbetskläder tillkommer på ca. 1000 kr. Resor till och från skolan bekostar du själv. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Framtid

Som installationselektriker genomför du elinstallationer och arbetar oftast självständigt i varierande miljöer. Du kan arbeta på företag, i offentlig verksamhet, på industrier, byggen eller hemma hos privatkunder. Du har en rörlig vardag, där du förväntas klättra, krypa och balansera för att utföra ditt arbete. Du är delaktig i samtal med din uppdragsgivare om vilka lösningar som är de smartaste eller mest estetiska. Sen är det oftast du som på egen hand anskaffar material, genomför installationen och dokumenterar den.

Det finns mycket stora möjligheter till arbete efter slutförd utbildning.

Läs mer om Installationselektriker på Arbetsförmedlingens hemsida.