Skip to main content

Kock

Vill du arbeta som kock och arbeta brett med kalla och varma rätter i såväl stora som små kök? Då är denna praktiska yrkesutbildning för dig. Som kock kan du exempelvis arbeta på restauranger, i storkök, på förskolor och skolor. Arbetet som kock innebär idag inte bara att laga god mat utan även att ge gästen ett gott bemötande och en härlig upplevelse. Arbetet innebär ett kreativt skapande av olika maträtter och en medvetenhet om vad som finns på tallriken som gästen får ta del av.

Som kock blir du efterfrågad på arbetsmarknaden och efter avslutad utbildning finns goda möjligheter till arbete.

Studiestart och ansökan

Start: 19 augusti 2024

Ansök: 22 april-19 maj

Studieort

Falkenberg

Studieform

Yrkesutbildning

Studietid

60 veckor på heltid med uppehåll över sommaren

Om utbildningen

Vi erbjuder en bred utbildning som är uppdaterad med dagens trender och efterfrågan inom matlagning. Som kock får du även arbeta utifrån ett hållbart och etiskt synsätt på mat och livsmedel. Under utbildningen blandas teoretiska moment med praktiska. En del av utbildningen innebär att du gör APL ute på en arbetsplats. Utbildningen sträcker sig över 1,5 år med uppehåll över sommaren.

Utbildningen ger dig kunskaper om allt från grunder inom matlagning till en fördjupad kunskap inom kokkonsten. I utbildningen kommer du få ta del av allt du behöver för att arbeta som kock: grundläggande kunskaper om råvaror, matlagning, hantering, tillagning, livsmedelshygien och allergener. Du kommer att få kunskaper om att implementera ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse i ditt arbete. Du lär dig även att hantera den utrustning och redskap som finns i ett kök på ett säkert och ansvarsfullt sätt samt hur du arbetar med hygien i köksmiljön.

Då det ingår APL i utbildningen är detta en ypperlig möjlighet att skapa kontakter i branschen och i ditt yrkesval.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Förkunskaper inom matlagning är inget krav.

Kursplan

Kursplanering

Kock

Kurskod

Poäng

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

MÅTBRC0

100

Hygien

HYGHYG0

100

Service och bemötande 1

SEVSEV01

100

Matlagning 1

MALMAL01

100

Specialkoster

MALSPE0

100

Servering 1

SERSER01

100

Mat och dryck i kombination

MACMAT0

100

Matlagning 2

MALMAL02

200

Livsmedels- och näringskunskap 1 LIVLIV01 100

Matlagning 3

MALMAL03

200

Matlagning 4

MALMAL04

200

Kostnader

I utbildningen krävs skyddskläder/utrustning som du betalar själv. Detta kostar mellan 1500 och 2000 kr beroende på dina val av kläder. Även kostnader för kurslitteratur tillkommer och en del litteratur får du låna. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Litteraturlistan får du den första dagen av utbildningen.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Framtid

Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och som kock är det bra att trivas även när det är mycket att göra. Kockar som jobbar på restauranger arbetar ofta med att tillaga flera olika maträtter enligt gästernas beställningar, så kallad à la carte. I storkök, till exempel på sjukhus eller i personalrestauranger, tillagas istället ett fåtal rätter som görs i stora mängder. Att planera och förbereda maten är en stor del i kockarnas arbete. I köket förbereder kocken ingredienserna till de rätter som ska tillagas. Det finns goda möjligheter till arbete.

Läs mer om Kock på Arbetsförmedlingens hemsida.

Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare

Om du känner dig osäker på vad du vill studera, har frågor om våra utbildningar eller dina möjligheter att bli antagen till en utbildning är du varmt välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare. 

Kontakta studie- och yrkesvägledare