Skip to main content

Lastbilsmekaniker

Vill du arbeta som Lastbilsmekaniker och arbeta med kraftfulla motorer, modern teknik och den senaste elektroniken? Då är denna praktiska yrkesutbildning för dig. En lastbilsmekaniker utför reparationer, service och felsökning av tunga fordon. Arbetet kräver kunskap i mekanik, elektronik och IT. Det finns många stora aktörer på lastbilsmarknaden och de har sina egna verkstäder. Andra arbetsplatser är stora åkerier och trafikföretag.

Som lastbilsmekaniker blir du efterfrågad på arbetsplatsen och efter avslutad utbildning finns goda möjligheter till arbete.

Studiestart och ansökan

Start: 6 januari 2025

Ansök: 14 oktober - 17 november 2024

Start: 17 mars 2025

Ansök: 20 januari - 9 februari 2025

Start: 26 maj 2025

Ansök: 7 april - 20 april 2025

Ansökan är stängd

Studieort

Varberg

Studieform

Yrkesutbildning

Studietid

51 veckor på heltid

Om utbildningen

Yrkesutbildningen kombinerar teori med praktik och riktar sig till dig som är över 20 år. I utbildningen ingår kurser såsom fordonsteknik introduktion, reparationer av personbilar samt lättare transportfordon och maskin– och lastbilsteknik – introduktion. Där kommer du till exempel lära dig demontering och montering av bilens olika delar, utföra service, byta bromsar samt få fördjupad kunskap om bilens huvudkomponenter. Du får även lära dig om elsystemets uppbyggnad och genomföra enklare felsökning. 

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Kursplan

Kursplanering

Lastbilsmekaniker

Kursnamn

Kurskod

Poäng

Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden

FORFOD0

200 p

Basteknik

SEOPEB0

100 p

Service och underhåll 1

SEOPER01

100 p

Service och underhåll 2

SEOPER02

100 p

Chassi och bromsar

REPPEO0

100 p

Förbränningsmotorer

LAILAT0

200 p

Service och underhåll 1

LAALAS01

100 p

Service och underhåll 2

LAALAS02

100 p

Basteknik

LAALAT0

100 p

Verkstad och elteknik

LAALAS0

100 p

Chassi och bromsar

LAPLAC0

200 p

Kraftöverföring

LAPLAS0

100 p

Gymnasieexamen

Om du vill studera mot en gymnasieexamen behöver du även läsa kursen Komvuxarbete för yrkesområdet fordon och transport (kurskod KVARFT). Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en studieplan.

Kostnader

Kostnader för kurslitteratur/arbetskläder tillkommer på ca. 1000 kr. Resor till och från skolan bekostar du själv. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Framtid

Lastbils- och maskinmekaniker arbetar med tunga fordon och mobila maskiner. Felsökning, reparation och service är de vanligaste arbetsuppgifterna. Fältservice förekommer, då åker mekanikern ut till kundens fordon för att laga det på plats. Men du arbetar oftast på en verkstad. Möjligheterna till arbete efter slutförd utbildning är mycket stora. Att vara serviceinriktad och kunna kommunicera med kunder är en stor del av arbetet.

Läs mer om Lastbilsmekaniker på Arbetsförmedlingens hemsida.

Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare

Om du känner dig osäker på vad du vill studera, har frågor om våra utbildningar eller dina möjligheter att bli antagen till en utbildning är du varmt välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare. 

Kontakta studie- och yrkesvägledare