Skip to main content

Styckare (med inriktning mot chark)

Vill du lära dig färdigheter i att arbeta med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder inom chark? Då är denna praktiska yrkesutbildning för dig. Du arbetar med hantverksmässig chark med styckning och kunskaper om måltiden som helhet.

Som styckare har du bred kunskap om arbetsmiljö där du planerar, genomför och utvärderar arbetsprocesser. Du har goda kunskaper om service och bemötande samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt.

Efter genomförd utbildning finns det stora möjligheter till jobb.

Studiestart och ansökan

Start: 6 januari 2025

Ansök: 14 oktober - 17 november 2024

Studieort

Falkenberg och på arbetsplats i Halland

Studieform

Yrkesutbildning

Studietid

55 veckor på heltid

Om utbildningen

Yrkesutbildningen är utformad för att ge praktisk erfarenhet och yrkeskunskap direkt i en verklig arbetsmiljö. Därför genomförs 70 % av utbildningen på arbetsplatser i Halland. De resterande 30 % av utbildningen sker i klassrum eller via distansundervisning. Du får lära dig den teoretiska grunden, inklusive hygienregler, säkerhetsföreskrifter, köttkunskap och affärsmässiga aspekter av yrket.

Du får en praktisk träning i styckning och charkuteriarbete och inkluderar hantering av kött, beredning av charkuteriprodukter och kvalitetskontroll.

Du tilldelas en handledare på arbetsplatsen som ansvarar för att vägleda och stödja dig genom hela utbildningen. Handledaren övervakar ditt arbete, ger feedback och säkerställer att du lär dig de praktiska färdigheter som krävs i yrket.

Styckareutbildning med inriktning mot chark

Yrkesutbildningen är på heltid under 1 års tid med uppehåll under sommaren 2025. Eventuellt kan det vara möjligt med sommarjobb när det är studieuppehåll.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Kursplan

Kursplanering

Styckare

Kurs Kurskod Poäng
Hygien HYGHYG0 100
Livsmedels- och näringskunskap 1 LIVLIV01 100
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel MÅTBRC0 100
Service och bemötande 1 SEVSEV01 100
Styckning 1 STCSTY01 100
Styckning 2 STCSTY02 100
Styckning 3 STCSTY03 200
Styckning 4 STCSTY04 100
Charkuteri 1 CHACHA01 100
Charkuteri 2 CHACHA02 100
Totalt  

1100

Kostnader

Resor till och från skolan bekostar du själv. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Denna yrkesutbildning är framtagen av Campus Falkenberg tillsammans med branschföreträdare i Halland. Vid frågor om utbildningen kan du kontakta utbildningsplanerare Jonas Sundin.

Mejl: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tel. 0721-46 35 82

Framtid

Framtida jobbmöjligheter för styckare och charkuterist ser stabila ut, särskilt inom livsmedelsindustrin och specialiserade gårdsbutiker. Efterfrågan på högkvalitativa köttprodukter och lokalproducerade varor fortsätter att växa, vilket gynnar yrkesgrupper med specialiserade kunskaper som styckare och charuterister. Dessutom kan efterfrågan på ekologiska och specialproducerade produkter öppna upp nya marknader.

Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare

Om du känner dig osäker på vad du vill studera, har frågor om våra utbildningar eller dina möjligheter att bli antagen till en utbildning är du varmt välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare. 

Kontakta studie- och yrkesvägledare