Skip to main content

Svetsare (industriteknik svets)

Vill du arbeta som svetsare och arbeta med att sammanfoga olika material med hjälp av olika svetsmetoder? Då är denna praktiska yrkesutbildning för dig. Arbetet som svetsare innebär tillverkning, montering och reparation av olika metallprodukter och stålkonstruktioner. Som svetsare har du god kunskap om olika metallers egenskaper och arbetar med säkerheten i fokus. Svetsning sker exempelvis inom tillverkningsindustrin, husbyggen, installation av rörsystem eller vid broanläggningar.

Som svetsare blir du efterfrågad på arbetsmarknaden och efter avslutad utbildning finns goda möjligheter till arbete.

Studiestart och ansökan

Start: 19 augusti 2024

Ansök: 22 april-19 maj

Start: 28 oktober 2024

Ansök: 2 september-29 september

Start: 6 januari 2025

Ansök: 14 oktober-3 november

Start: 17 mars 2025

Ansök: 20 januari-16 februari

Studieort

Varberg

Studieform

Yrkesutbildning eller kombinationsutbildning

Studietid

Minst 57 veckor på heltid

Om utbildningen

Yrkesutbildningen kombinerar teori med praktik och riktar sig till dig som är över 20 år. Inom utbildningen ingår kurser som Svets grund och Materialkunskap. Du kommer att få prova flera olika svetsmetoder som till exempel TIG, MIG/MAG och MMA. Utbildningen tar fokus på ritningsläsning, materiallära, arbetsmiljö och hälsa samt standarder för bland annat kvalitet och certifiering. 

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena.

Svetsare som kombinationsutbildning

Om du läser utbildningen som en kombinationsutbildning tillkommer kurser i svenska eller svenska som andraspråk. Utbildningen blir då längre. Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att lägga upp en studieplan.

På sidan Kombinationsutbildning kan du läsa mer om dessa utbildningar.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Om du saknar behörighet kan utbildningen även läsas som en kombinationsutbildning. Du läser då svenska eller svenska som andraspråk samtidigt som du läser din yrkesutbildning. Du förväntas delta på lektioner i skolan varje vecka.

Kursplan

Kursplanering

Svetsare (industriteknik svets)

Kurs

Kurskod

Poäng

Orienteringskurs

KGYORI1C

200

Svets grund

SAASVT00S

100

Materialkunskap 1

MAEMAT01

100

Kälsvets 1

SAAKÄL01S

100

Kälsvets 2

SAAKÄL02S

100

Stumsvets 1

SAASTU01S

100

Stumsvets 2

SAASTU02S

100

Rörsvets 1

SAARÖR01S

100

Rörsvets 2

SAARÖR02S

100

Kälsvets 1

SAAKÄL01S

100

Kälsvets 2

SAAKÄL02S

100

Stumsvets 1

SAASTU01S

100

Stumsvets 2

SAASTU02S

100

Rörsvets 1

SAARÖR01S

100

Rörsvets 2

SAARÖR02S

100

Tillverkningsunderlag

TILTIL01

100

Vissa kurser, såsom Kälsvets, läser du fler gånger än en. Detta är för att kurserna har olika inriktning på svetsteknik.

Kostnader

Kostnader för kurslitteratur/arbetskläder tillkommer på ca. 1000 kr. Resor till och från skolan bekostar du själv. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Framtid

Arbetet som svetsare kan innebära allt från rutinbetonad skötsel av en automatisk svetsmaskin till krävande specialsvetsning av rörledningar och tryckkärl. Du behöver ha god kännedom om olika metallers egenskaper och hur metallen påverkas av svetsningen. Svetsaren måste förstå vad svetsningen och kvalitén innebär för den färdiga produktens hållfasthet och livslängd. Det finns goda möjligheter till arbete.

Läs mer om Svetsare på Arbetsförmedlingens hemsida.

Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare

Om du känner dig osäker på vad du vill studera, har frågor om våra utbildningar eller dina möjligheter att bli antagen till en utbildning är du varmt välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare. 

Kontakta studie- och yrkesvägledare