Skip to main content

Undersköterska

Är du intresserad av att arbeta med människor? Tycker du om att hjälpa andra till bättre hälsa? Efter vårdutbildningen kan du söka tjänst som undersköterska, skötare, habiliteringsassistent eller personlig assistent. Du kan även läsa vidare på högskola till exempelvis sjuksköterska, barnmorska, arbetsterapeut, sjukgymnast, brandman, polis eller psykolog.

Som undersköterska blir du efterfrågad inom vården och efter avslutad utbildning finns goda möjligheter till arbete.

Studiestart och ansökan

Start: 19 augusti 2024

Ansök: 22 april-19 maj

Studieort

Falkenberg

Studieform

Yrkesutbildning

Studietid

60 veckor på heltid

Olika sätt att läsa vård och omsorg

I Falkenberg finns olika studieformer för vård- och omsorg. Du kan läsa hela utbildningen på 60 veckor eller läsa flexkurser på distans samtidigt som du arbetar.

Välkommen att ta kontakt med en Studie- och yrkesvägledare för att hitta den bästa lösningen för dig. De kan även hjälpa dig som arbetat inom vården och skulle vilja Validering av yrkeskunskaper.

Om utbildningen

Här studerar du på heltid i klass, både individuellt och i grupp. Du läser denna utbildning 60 veckor med uppehåll över sommaren. Undervisningen består av teori, praktiska metodövningar, samt studiebesök. Utöver detta har du 4 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) per termin då resor till sjukhuset i Varberg eller Halmstad kan bli aktuellt. Du följer en handledare och dennes schema även kvällar och helger. Arbetstiderna varierar mellan kl 06.30-22:00 vardagar och helger.

Undersköterska - skyddad yrkestitel från 1 juli 2023

Från den 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel, vilket innebär att du behöver ett bevis från Socialstyrelsen för att kunna använda titeln undersköterska. Det betyder bland annat att du som inte har läst Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 sedan tidigare behöver komplettera med detta för att få ut ditt bevis. Läs mer på Socialstyrelsens hemsida.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Kursplan

Kursplanering, Vårdutbildning – 60 veckor, heltid

Kursnamn

Kurskod

Poäng

Anatomi och fysiologi 1

ANOANA01

50 p

Omvårdnad 1

OMVOMV01

100 p

Social omsorg 1*

SOASOC01

100 p

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1*

FUTFUN01

100 p

Psykologi 1

PSKPSY01

50 p

Hälso- och sjukvård 1

HAOHAL01

100 p

Psykiatri 1

PSYPSY01

100 p

Gerontologi och geriatrik 1

GERGER0

100 p

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2*

FUTFUN02

100

Psykiatri 2*

PSYPSK02

100 p

Anatomi och fysiologi 2

ANOANA02


50 p

Omvårdnad 2

OMVOMV02

100 p

Hälso- och sjukvård 2*

HAOHAL02

100

Social omsorg 2*

SOASOC02

100

Vård och omsorg specialisering/
Komvuxarbete**

VADVAD00S

100

Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1***

SVESVE01/SVASVA01

100 p

Samhällskunskap 1a1***

SAMSAM01a1

50 p

Du går utbildningen med ungdomsgymnasiet.

*Innehåller APL, arbetsförlagt lärande
**Val av kurs beror på om du läser mot en yrkesexamen eller en gymnasieexamen. Du läser bara en av kurserna. Om du ska läsa till yrkesexamen väljer du kursen Vård och omsorg – specialisering och läser du till en gymnasieexamen väljer du kursen Komvuxarbete.
***Från och med 1 juli 2018 måste du ha betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 och Samhällskunskap 1a1 för att få diplom från Vård- och omsorgscollege.

 

Kostnader

Kostnader för kurslitteratur tillkommer. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Framtid

Undersköterskor inom äldreomsorg skapar trygghet åt vård- och omsorgstagare och anhöriga genom att ge individuell vård och omsorg till äldre i eget hem eller i särskilt boende. I äldreomsorgen är undersköterskan en del av vård- och omsorgstagarens vardag. Undersköterskan stödjer och motiverar personen att göra det de själva klarar av. En stor del av arbetet handlar om personliga omvårdnadsinsatser. Det kan vara hjälp och stöd vid personlig hygien, av- och påklädning, måltidssituationer samt vid sociala aktiviteter.

Undersköterskan har medicinska arbetsuppgifter, vilket bland annat innebär att ge medicin, lägga om sår, linda ben, sondmata, kontrollera puls, temp och blodtryck samt hantera katetrar. Praktiska serviceinsatser kan även ingå i arbetet, exempelvis städning, tvätt, inköp och andra ärenden. Undersköterskan är delaktig i att upprätta genomförandeplaner. Dokumentation, uppföljning och rapportering om förändringar i hälsotillståndet är en del av arbetet. Digital kompetens är viktigt då det finns en stor mängd tekniska hjälpmedel att hantera inom yrket.

Slutförd utbildning ger mycket stora möjligheter till arbete under de kommande åren.

Läs mer om Undersköterska inom vårdavdelning och mottagning på Arbetsförmedlingens hemsida, samt Undersköterska inom hemtjänst och äldreboende.

Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare

Om du känner dig osäker på vad du vill studera, har frågor om våra utbildningar eller dina möjligheter att bli antagen till en utbildning är du varmt välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare. 

Kontakta studie- och yrkesvägledare