Skip to main content

VVS-montör

Vill du arbeta som VVS-montör och arbeta med att montera rör och system? Då är denna praktiska yrkesutbildning för dig. Som VVS-montör monterar du rörledningar och annan utrustning vid ny- och ombyggnation av fastigheter. Du installerar även värmepumpar, elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element, samt styr- och reglerutrustning. Installation av utrustning i badrum, så som badkar, toalettstol och handfat, ingår också i yrket.

Som VVS-montör blir du efterfrågad på arbetsmarknaden och efter avslutad utbildning finns goda möjligheter till arbete.

Studiestart och ansökan

Start: 28 oktober 2024

Ansök: 2 september - 29 september 2024

Start: 6 januari 2025

Ansök: 14 oktober - 17 november 2024

Start: 17 mars 2025

Ansök: 20 januari - 16 februari 2025

Studieort

Halmstad och Varberg

Studieform

Yrkesutbildning

Studietid

54 veckor på heltid

Om utbildningen

Yrkesutbildningen kombinerar teori med praktik och riktar sig till dig som är över 20 år. I utbildningen kommer du få lära dig grunderna inom värme, el och svets. Därefter går du in på din yrkesinriktning där du får fördjupade kunskaper inom VVS-teknik. 

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar som är relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) då du är ute på en arbetsplats. På din APL har du kontinuerligt stöd av en eller flera handledare och i skolan finns din lärare tillgänglig under lektionstillfällena.

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Kursplan

Kursplanering

VVS-montör

Kurs

Kurskod

Poäng

VVS svets och lödning rör

VVSVVS0

100

Injusteringsteknik

SYSINJ0

100

Verktygs- och materialhantering

VEKVEK0

100

Värmelära

SYSVÄM0

100

Sanitetsteknik 1

VVISAN01

100

Sanitetsteknik 2

VVISAN02

100

Systemuppbyggnad

SYSSYT0

100

Elkraftteknik

ELRELF0

100

VVS gassvetsning rör

VVIVVG0

100

VVS TIG-svetsning rör

INVVVI0

100

Entreprenadteknik

VVIENT0

100

VVS-teknik

VVIVVT0

200

Värmeteknik 1

VVIVAR01

100

Värmeteknik 2

VVIVAR02

100

Komvuxarbete

KVARVF

100

Efter utbildningen behöver du arbeta ca 1 år som lärling med lärlingslön. Det krävs också godkända betyg i Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, matematik 1a/b/c och Engelska 5 för att få certifiering.

Kostnader

Kostnader för kurslitteratur/arbetskläder tillkommer på ca. 1000 kr. Resor till och från skolan bekostar du själv. Utbildningen är CSN-berättigad.

Litteratur

Du får information om litteratur av din lärare när du blivit antagen till utbildningen.

Observera att ändringar kan ske i utbud och kurspaket. Utbildningen startar under förutsättning att den har tillräckligt många sökande.

Framtid

Som VVS-montör arbetar du med installation, service och underhåll av rör och annan utrustning för värme och sanitet i alla typer av fastigheter. Det kan vara i bostäder, kontor och på sjukhus. Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik. Exempelvis används ofta datorer i värme- och kylanläggningar. Förutom att behärska den nya tekniken måste en VVS-montör kunna läsa ritningar och tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna och utföra dem. Det finns goda möjligheter till arbete och det vanligaste är att VVS-montörer är anställda av eller driver eget installationsföretag.

Läs mer om VVS-montör på Arbetsförmedlingens hemsida.

Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare

Om du känner dig osäker på vad du vill studera, har frågor om våra utbildningar eller dina möjligheter att bli antagen till en utbildning är du varmt välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare. 

Kontakta studie- och yrkesvägledare