Skip to main content

Validering

Har du kunskaper som du inte har betyg eller intyg i? Här kan du läsa om hur du kan validera för att få betyg eller intyg.

Validering betyder bekräfta och synliggöra kunskaper. Genom validering kan du som redan har kunskaper inom ett ämne förkorta din utbildningstid. Innan validering påbörjas ska du ha möjlighet att få en inledande kartläggning.

Syftet med en inledande kartläggning är att skapa underlag för att fatta beslut om den lämpligaste och mest ändamålsenliga vägen genom utbildningssystemet just för dig. Här görs en bedömning om du har tillräckligt med kunnande inom det relevanta området för att en validering (fördjupad kartläggning) ska vara meningsfull. Den inledande kartläggningen kan ske inom ramen för en orienteringskurs.

Information till dig inför inledande kartläggning inom komvux

  1. Information: Ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare som kan informera och beskriva hur den inledande kartläggningen går till.
  2. Fylla i formulär och samla dokument: Samla och beskriv dina utbildningar och erfarenheter. Till din hjälp får du ett formulär. Alla utbildningar och erfarenheter kan vara viktiga att lyfta fram. Samla även in betyg, anställningsbevis, andra intyg med mera.
  3. Kartläggningssamtal: Du och studie- och yrkesvägledaren träffas, antingen digitalt eller fysiskt, för ett kartläggningssamtal som tar ungefär 1-2 timmar. Du behöver kunna styrka din identitet genom en giltig identitetshandling. Samtalet utgår från formuläret du fyllt i och de dokument du samlat.
  4. Bedömning: Studie- och yrkesvägledaren bedömer tillsammans med ämneskunnig lärare om du har behov av validering.
  5. Återkoppling: Du får skriftlig återkoppling av resultatet. Resultatet kan också vara till hjälp för att vägleda dig vidare mot dina mål. Den sammanställning du skapat genom att fylla i formuläret, samt eventuell studieplan och/eller valideringsplan som studie- och yrkesvägledare eller lärare skapat, blir din dokumentation av den inledande kartläggningen.